[ČIPKE] // Adrienn Újházi: ‘Potenciali bakterijske celuloze’ / delavnica [ 18. – 20. september 2023, med 17. in 20. uro]

Delavnice raziskuje potenciale bakterijske celuloze, materiala, pridobljenega iz SCOBY-ja (simbiotske kulture bakterij in kvasovk). Udeleženke se bodo osredotočile na odkrivanje inovativnih metodologij in receptov za ustvarjanje prototipov, ki vključujejo načela ustvarjalnega in trajnostnega raziskovanja materialov. 

Delavnica vključuje predstavitev in pogovor z umetnico, seznanjanje udeleženk s temeljnim teoretičnim znanjem o trajnostnih in razvijajočih se živih materialih in odprto razpravo, preko katere bomo raziskovale uporabo bakterijske celuloze v različne namene. 

Praktični del delavnice vključuje izkušnje z gojenjem bakterijske celuloze ter zbiranje vzorcev v pred- in postprodukcijskih fazah. Udeleženke bodo fizično obdelale material z mešanjem, barvanjem, sušenjem, rezanjem in oblikovanjem. Raziskovale bodo tudi postprodukcijsko obdelavo prototipov iz biomateriala, ki bodo potencialno vključevali posege z digitalnimi orodji.

Na tridnevni delavnici bodo udeleženke pridobile temeljno znanje o teoretičnih in praktičnih vidikih raziskovalne proizvodnje bakterijske celuloze, hkrati pa se bodo poglobile v raziskovanje njenih edinstvenih lastnosti.

Prijave na: platformacipke@gmail.com

O avtorici:
Adrienn Újhazi (SR/HU) je vizualna umetnica iz Novega Sada v Srbiji. Na Akademiji umetnosti v Novem Sadu je uspešno zaključila dodiplomski in magistrski študij, smer likovna umetnost s poudarkom na slikarstvu.
Adrienn raziskuje interdisciplinarno področje, ki povezuje umetnost, znanost in tehnologijo ter razkriva globoke povezave med človeštvom in naravnim svetom.
Uporablja različne umetniške pristope, vključno s fotografijo, instalacijo, videom, slikarstvom in kiparstvom, ter se poglablja v teme, ki zadevajo zapleten odnos družbe do narave. Adriennina eksperimentalna metodologija in edinstven umetniški pogled sta široko predstavljena in promovirana po različnih poteh, kot so razstave, projekti, odprti (artis) pogovori, delavnice, intervjuji, predavanja in konference. 
Adrienn je prejemnica več štipendij in nagrad, kar dokazuje njeno predanost in nadarjenost na svojem področju. Aktivno sodeluje pri razstavah, projektih, skupnih pobudah in festivalih, njena umetniška dela pa krasijo stene številnih galerij, muzejev in drugih prestižnih prizorišč. Kot aktivna članica Šok ZaDruga v Novem Sadu, Društva občanov ReAktor in Zveze društev likovnih umetnikov Vojvodine (SULUV) je Adrienn pomembno prispevala k lokalni umetniški sceni. Njen nedavni projekt in raziskovalni podvig BIOFACTORY je prejel podporo Evropske prestolnice kulture Novi Sad 2022, kar še dodatno potrjuje njene umetniške sposobnosti.