ANA SMERDU: KRIPTO101 / DELAVNICA [22. JUNIJ 2020, 17-20H]

Vsak med nami se vsakodnevno srečuje z različnimi kriptografskimi zapisi, algoritmi in protokoli. Od spletnega bančništva, pri katerem potrebujemo različne certifikate, do vstopanja v komunikacijske kanale, ki so bolj ali manj kriptirani, in kriptovalut ter tehnologije veriženja blokov (blockchain), ki je pred nekaj leti preplavila svet. Za vsem tem ležijo kompleksne matematične tehnike, ki zagotavljajo varnost, celovitost in overitev informacij, ki jih pošiljamo in prejemamo.

Na delavnici se bodo udeleženke spoznale z osnovami kodiranja in kriptografije. S pomočjo programiranja bodo šifrirale in dešifrirale skrivna sporočila in poizkušale razdreti skrivne kode. Srečale se bodo z različnimi šiframi in ugotovile, kaj so njihove prednosti in slabosti. Spoznale bodo različne vrste napadov na tajnopise, jih sprogramirale in tudi preizkusile na lastnih šifrah. Debatirale bodo o vlogi kriptografije skozi zgodovino in o tem, kaj kriptografija predstavlja danes, ter si na praktičnih primerih pogledale, kako je bilo videti šifriranje (in dešifriranje) v časih pred uporabo računalnikov.

Prijave na: platformacipke@gmail.com 

Ana Smerdu je programerka in inženirka zaposlena na VESOLJE-SI. Že več let na Kersnikovi razvija in mentorira delavnice, povezane z računalništvom in programiranjem: AI-sistent, Vizualizacija podatkov z Arduinom, Strojno učenje: priporočilni modeli itd.

Č I P k e so odprta skupina, za katero ni potrebno članstvo. Za udeležbo na ČIPkasti delavnici ni potrebno predhodno znanje, zgolj zvedavo oko, uho in roke. Na razpolago bodo vsi materiali, ki jih boste udeleženke potrebovale za izdelavo projekta. Delavnica je namenjena izključno ženskam. Okolje je prijazno vsem, še tako osnovnim vprašanjem o elektroniki in programiranju.

Program ČIPke sofinancirajo Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo in ŠOU v Ljubljani.

Advertisement