CHARLOTTE JARVIS: IN POSSE_IZDELAVA ŽENSKE SPERME [7. MAJ 2019, 17H]

Vabimo ČIPke na laboratorijsko delavnico, ki bo potekala 7. maja 2019 ob 17. uri v Biotehni na Kersnikovi ter javno predstavitev ob 19.uri.

Charlotte Jarvis že vrsto let razvija serijo umetniških del z naslovom ‘Corpus’, v kateri iz več zornih kotov in s preoblikovanjem različnih bioloških (človeških) materialov poskuša vzpostaviti nov odnos do telesa, ki v sodobnosti postaja prizorišče biotehnoloških in identitetnih sprememb.

V projektu ‘In Posse’ se vrača k osrednji temi, ki je bila prisotna že v njenih zgodnjih projektih: h konstrukciji spola in razmerju med biološkimi značilnostmi spola (izvorno sta to kromosoma XX ali XY) ter družbenimi implikacijami, ki nas določijo takoj, ko je naš spol znan. Iz celic svojega maščobnega tkiva želi vzgojiti žensko spermo, s katero bi skozi akt osamosvojitve in samostojne ženske stvaritve nečesa tako pomembnega kot je življenje – pričela rahljati patriarhalno družbeno strukturo, v kateri se spermo opisuje kot ‘življenjsko silo’, ‘kapljo možganov’ ali ’tisto, kar zaseje seme kreposti v žensko dušo’.

In Posse se razvija v treh delih: v prvem so Charlotte in njene sodelavke na poti, da vzgojijo spermatozoe (spermije) iz njenega telesa. Ob tem razvijajo žensko obliko semenske tekočine. Nazadnje Charlotte načrtuje reanimacijo (re-enactment) starodavnega grškega festivala plodnosti Thesmophoria s trajajočim performansom, sodobno poustvaritvijo obreda, ki bo na povezovalen in vključevalen način skušal ‘prepisati’ patriarhalne zgodovinske strukture in se dotakniti aktualnih tem za prihodnost, v kateri se spolno in genitalno ravnovesje moči ponovno preverja.

Del projekta, skupaj z razvijajočimi semenčicami in načrti za festival Thesmophoria, bo predstavljen 7. maja kot laboratorijska delavnica z udeleženkami in javna predstavitev. Semenska tekočina bo nastala na Kersnikovi v laboratoriju BioTehna. Osnova te tekočine bo plazma, pridobljena iz krvi umetnice in darovalk – trinajstih udeleženk delavnice. Zbrana plazma darovalk bo združena s trinajstimi drugimi organskimi spojinami, ki tvorijo semensko tekočino (beljakovine, fruktoza, mlečna kislina in celuloza). Tako bo izdelava semenske tekočine skupinsko dejanje, ki je hkrati simbolna zavrnitev heteronormativne hierarhije.

Udeleženke delavnice so vabljene tudi k sodelovanju na performativni del projekta, ki se bo nadaljeval oktobra na 25. Mednarodnem festivalu sodobnih umetnosti – Mesto žensk.


PRIJAVA: info@kapelica.org
MENTORICA: Charlotte Jarvis
ŠTEVILO UDELEŽENK: 13
DATUM IN ČAS DELAVNICE: 7. maj 2019, 17h
LOKACIJA: Biotehna, Kersnikova 4, Ljubljana
JEZIK: angleški

JAVNA PREDSTAVITEV: 7. maj, 2019, 19h

Galerija Kapelica v sodelovanju z Mestom žensk | Znanstveno sodelovanje: Prof. Susana M. Chuva de Sousa Lopes, Leiden University Medical Center; Kristijan Tkalec | Strokovna pomoč: Vesna Sekelj Rangus | Foto: Miha Godec | Razstavo sta podprla Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo | Dogodek je del mednarodnega projekta DITOs (Doing It Together Science / Soustvarjamo znanost, http://togetherscience.eu/) / Podpora: Evropska komisija – Obzorje 2020