STAŠA GUČEK: MOTHeremin_ANALOGNO ELEKTRONSKO ZVOČILO [1. APRIL 2019, 17H-20H]

MOTHeremin je analogno elektronsko zvočilo, ki ga je avtorica razvila v okviru četrte edicije enotedenskega tabora za tehnologijo, znanost in umetnost PIFcamp 2018 v dolini reke Soče, navdahnjena z nočnimi metulji smaragdnega okolja.

Zvočilo temelji na vezju enega izmed prvih elektronskih glasbil – thereminu, ki ga je izumil ruski fizik Leon Sergejevič Theremin. Njegova posebnost je, da se ga igra brez dotika s spreminjanjem razdalje od dveh elektrod oz. anten. Osnova delovanja theremina sta dva oscilatorja, konstanten in spremenljiv, saj zaznava kapacitivnost človeškega telesa. Z drugo elektrodo se kontrolira amplituda zvočnega signala.

MOTHeremin je preprostejša verzija vezja in je zgrajena z logičnima vezjema IC4046 in IC4069 v CMOS izvedbi. Potenciometra uravnavata glasnost in frekvenco; eden od oscilatorjev je povezan z antenama. S premikanjem roke ob njima, se uporabnik vključi v vezje kot negativni pol kondenzatorja in s tem spreminja kapacitivnost oz. frekvenco oscilatorja.

Č I P k e so odprta skupina, za katero ni potrebno članstvo. Za udeležbo na ČIPkasti delavnici ni potrebno predhodno znanje, zgolj zvedavo oko, uho in roke. Na razpolago bodo vsi materiali, ki jih boste udeleženke potrebovale za izdelavo projekta. Delavnica je namenjena izključno ženskam. Okolje je prijazno vsem, še tako osnovnim vprašanjem o elektroniki in programiranju.

PRIJAVE: platformacipke@gmail.com
MENTORICA: Staša Guček
ŠTEVILO UDELEŽENK: 10
DATUM DELAVNICE : 1. april 2019 od 17. do 20. ure
KRAJ: Rampa Lab, Kersnikova 4, Ljubljana JEZIK: slovenski, angleški (po potrebi)


O MENTORICI: Staša Guček se ukvarja z mentorsko dejavnostjo v Rampa Lab-u v sklopu Zavoda Kersnikova v Ljubljani, kjer vodi delavnice s področja zvoka, “naredi-sam/a” analognih inštrumentov in programiranja. Poleg tega neguje kolektiv ČIPke, Iniciativo za ženske s čutom za tehnologijo, znanost in umetnost, in vodi ponedeljkove odprte laboratorije. Od leta 2016 je članica eksperimentalne noise zasedbe Kikimore, kjer izdeluje elektronska analogna zvočila.

Program ČIPke sofinancirajo Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo.

Foto: Miha Godec