SISTER’S LAB_MARDIN [TURČIJA]

Sister’s Lab je projekt mednarodne izmenjave mentoric, ki se je pričel leta 2016, in je namenjen oblikovanju vzdržnih transdisciplinarnih aktivnosti za prenos znanj s področja umetnosti, znanosti in tehnologije. Projekt gradi na promociji enakosti spolov, naredi-sam in naredi-skupaj delavnicah, preko katerih se opolnomoči ženske, se jih navdušuje za poklice v znanosti in tehnologiji oz. jim ponudi odskočno desko za vstop v področje znanstveno-umetniškega raziskovanja.

Projekt sta zastavila Simon Gmajner iz Zavoda Kersnikova in
Gülcan Kilic iz Mardin Cultural Association iz Turčije kot spin-off aktivnosti, ki jih izvajajo mentorice Iniciative ČIPke na Zavodu Kersnikova (RAMPA Lab) in je naslavljal dekleta, stara med 10 in 16 let. Delavnice in nadaljnje tutorstvo bodočih mentoric je vodila dolgoletna in izkušena čipka Sara Šabjan, ki je v Mardinu izvedla večdnevno delavnico za učenke zadnjega letnika osnovne šole. Po zaključku delavnice so bile tri dekleta, ki so izrazile željo po mentorstvu in izkazale visoko stopnjo občutka za delo s tehnologijo vključene v program poglobljenega mentorstva v makerspacu v Istanbulu, kjer jih je Sara uvedla v pristope predajanja znanj in spretnosti. Ob koncu izobraževanja so dekleta pripravile vsaka svojo delavnico, ki so jo nato izvedle s svojimi sošolkami oz. učenkami nižjih razredov osnovne šole kot samostojne mentorice. Teme delavnic so bile upravljanje z Arduinom, izdelava odzivnih brošk in sestavljanje uporabnih predmetov z elektromotorji.

Mentorice so po zaključku projekta nadaljevale z naredi-sam in naredi-skupaj aktivnostmi in ob pridobljeni podpori direktorata za izobraževanje, Sabanci Foundation in NASE ter pod vodstvom Gülcan Kilic in Sare Šabjan, nadgradile projekt, ki sedaj vključuje že 65 deklet, kar je trikrat več kot je bilo to na začetku projekta leta 2016.

Z uporabo transdisciplinarnih pristopov združevanja humanističnih in tehnoloških vpogledov je bil oblikovan celovit program za mentorice, ki ni zgolj osvetljeval trenutno stanje sveta na področju razvoja sodobnih tehnologij, temveč tudi nudil prostor za razmislek o pomenu ter moralnih vrednotah, ki jih novodobna znanstvena in tehnološka odkritja vnašajo v naš vsakdan in vplivajo na razvoj umetnosti, kulture, gospodarstva in načina življenja nasploh.

Video predstavitev projekta Sister’s Lab

DIY Synth video mentorice Efrin Basak Emer

Podporniki projekta Sister’s Lab:

Tandem Turkey Programme (European Cultural Foundation, MitOst, Anadolu Kültür, Stiftung Mercator)

DITOs (European Commission Horizon 2020)

Sabancı Holding

Zavod Kersnikova

Advertisements