7. FESTIVAL DEUJE BABE_ŠTRENE [1. – 23. MAREC 2019]

Iniciativa ČIPke in Štrene so bile povabljene, da sodelujejo na 7. festivalu Deujih bab v Cerknem. Tekom festivala se bo zvrstilo dvanajst dogodkov v čast bojev za ženske pravice; minulih, sedanjih in bodočih; za enakopravnost, zlasti pa za spoštovanje in enako obravnavo žensk in spolnih manjšin. ČIPke bodo razstavljale, nastopale ter vodile delavnico.

MOTHeremin, DIY analogno elektronsko zvočilo

Festival Deuje babe organizira cerkljanski mladinski alternativni klub (MC C.M.A.K.) od leta 2013 ob mednarodnem dnevu žensk. Imenuje se po arheološkem najdišču nad dolino reke Idrijce, kjer so po ljudskem izročilu prebivale deuje babe (divje babe), kar je sopomenka za neukročene ženske in variacija na temo mita o jagi babi. Festival sledi mitološkemu izročilu in predstavlja »divje« umetniško izražanje in aktivistično delovanje deklet in žensk. Daje jim možnost, da svoje delo predstavijo širši publiki, prednost pa daje tistim ustvarjalkam in borkam, ki zavračajo stereotipne predstave o ženskah in ženstvenosti, moških in možatosti, ter tako kršijo nenapisana pravila o “normalnem” videzu, obnašanju, spolni usmerjenosti, načinu življenja, poklicni izbiri nas vseh. 

Festival Deuje babe zagovarja enakost vseh žensk – tudi tistih, ki se niso rodile kot ženske – in pravičnejši svet za vse.

 

Na Deujih babah razstavljajo: Lavoslava Benčić in izr. prof. Peter Purg [sodelujoče iz AU UNG: Balša Leković, Natalia Moiseeva, Anja Paternoster, Denis Perčič, Matija Ternovec, Rok Urbanček, Pietro Cromaz, Davor Dujmović, Josipa Škrapić, Larisa Nagode], Ivana Osećanski Despić, Staša Guček, Anja Podreka, Linda Ogrizek, Sanja Hrvaćanin, Eva Pondrk, Barbara Turk Niskač, Lea Culetto; nastopajo Kikimore; vodi delavnico Staša Guček.

 

Sobota, 9. 3. 2019, ob 15:00
Dnevna soba MC C.M.A.K. Cerkno
Staša Guček (ČIPke, Kikimore):
Delavnica MOTHeremin

Sobota, 9. 3. 2019, ob 19:00
Galerija Križišče, MC C.M.A.K. Cerkno
Odprtje razstave Štrene kolektiva ČIPke

Sobota, 9. 3. 2019, ob 21:00
MC C.M.A.K. Cerkno
CMAKoncert / Zvočni performans zasedbe Kikimore

VEČ O FESTIVALU TER CELOTEN PROGRAM: Program 7. festivala Deuje babe.

Foto: Nina Domnik, Janja Golob

Advertisements