ČIPKE V MUZEJU SODOBNE UMETNOSTI METELKOVA [15. NOVEMBER 2018, 20H]

Untitled

ČIPke bomo na povabilo kustosinje Zdenke Badovinac sodelovale na razstavi Mesta trajnosti. Paviljoni, manifesti in kripte v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, ki je del razstave Hello World  iz osrednjih berlinskih muzejsko-galerijskih prostorov Hamburger Bahnhof – Museum für Gegenwart, ki deluje v okviru berlinske Nationalgalerie.

Sekcija znotraj razstave Hello World – Revisions of a Collection, ki smo jo poimenovali Mesta trajnosti. Paviljoni, manifesti in kriptepredstavlja pretežno izbor del vzhodnoevropskih povojnih avantgard iz zbirke Moderne galerije Arteast 2000+ in nacionalne zbirke in nekaterih drugih javnih in zasebnih zbirk.

Razstava Mesta trajnosti predstavlja vzporedne infrastrukture, ki so še najbolj oblikovale skozi delo v lokalnih in mednarodnih umetniških kolektivih in mrežah, z razstavljanjem v samoorganiziranih prostorih, s samozaložništvom, z lastnimi ekonomijami in tudi s samozgodovinjenjem. Tovrstna umetnost je vzdrževala družbene odnose in skrbela za kritično razumevanje sveta.

ČIPke predstavljamo kolektiv, ki raziskuje situacijo žensk v znanstveno-tehničnem kontekstu in intermedijski umetnosti, odpira prostor komuniciranja o pogojih delovanja žensk na tem področju, podpira medsebojno sodelovanje, izmenjavo idej ter učenje od čipke do čipke. Na razstavi izpostavljamo tri genealogije čipk, ki so pričele s klekljanjem na čipkastih delavnicah in odprtih laboratorijih, razvijale svoje ideje s pomočjo Rampa Laba, Galerija Kapelice ter njihovih producentov, same kasneje postale mentorice drugim čipkam ter vodile delavnice doma in v tujini, se združile v eksperimentalno noise skupino, razstavljale na Pixxel Pointu in Ars Electronici:  Kikimore (Kati Flowerfields, Staša Guček, Sara Mlakar, Sara Pegam, Barbara Poček, Nina Orlić), Sara Šabjan, Mojca Založnik. 

PROSTOR: Muzej sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM)
DATUM IN ČAS DOGODKA: 15. november 2018, 20h
KUSTOSINJA: Zdenka Badovinac
IZBOR DEL IN OBLIKOVANJE RAZSTAVE ZA ČIPKE: Ida Hiršenfelder
TRAJANJE RAZSTAVE: 15. november 2018 — 17. februar 2019
ČIPKE V AKCIJI: Kikimore,  Mojca Založnik, Sara Šabjan
SPLETNA POVEZAVAMesta trajnosti. Paviljoni, manifesti in kripte
PROGRAM: otvoritveni program

Razstavo Mesta trajnosti bodo otvorile Kikimore z zvočnim perfomansom 15 11 Vaiki ob 20h.