MARGHERITA PEVERE: BioTechstil [21.-23. MAJ 2018, 17H-20H]

V Rampi bo gostovala italijanska umetnica Margherita Pevere, ki raziskuje na področju organskih in tehnoloških materialov. Na delavnici, ki bo potekala v okviru ČIPk – iniciative za ženske s čutom za znanost tehnologijo in umetnost, se bo skupaj z udeleženkami osredotočila na estetski potencial mikrobne celuloze in na filozofska vprašanja, ki se porajajo pri delovanju s hibridnimi telesi v umetniškem ustvarjanju in oblikovanju. Mikrobna celuloza je naravni polimer, ki ga proizvajajo številne bakterije in alge in ki z izjemno podobnostjo fizični materiji spominja na papir ali usnje, uporablja pa se tudi v številne umetniške in oblikovne namene.

Transdisciplinarna delavnica je namenjena udeleženkam z različnimi (pred)znanji (študentkam, umetnicam, oblikovalkam itd.). Udeleženke bodo spoznale, kako pridobiti mikrobno celulozo s tehnikami DIY (do-it-yourself oz. naredi sam_a), nato pa bodo raziskale njen estetski potencial in se pri tem osredotočile na nosljive tehnologije.

Za sodelovanje na delavnici ne potrebujete predhodnega znanja, prinesite le zvezek za zapiske in kozarec za vlaganje (kozarec s pokrovom). Število mest je omejeno, zato se je treba predhodno prijaviti na info@rampalab.org. Delavnica bo potekala v angleškem jeziku.

MENTORICA: Margherita Pevere
ŠTEVILO UDELEŽENK: 12
DATUM: 21. – 23. maj 2018 od 17. do 20. ure
KRAJ: Rampa Lab, Kersnikova 4, Ljubljana
JEZIK: angleški

Č I P k e so odprta skupina, za katero ni potrebno članstvo. Za udeležbo na ČIPkasti delavnici ni potrebno predhodno znanje, zgolj zvedavo oko, uho in roke. Na razpolago bodo vsi materiali, ki jih boste udeleženke potrebovale za izdelavo projekta. Delavnica je namenjena izključno ženskam. Okolje je prijazno vsem, še tako osnovnim vprašanjem o elektroniki in programiranju.

O MENTORICI: Margherita Pevere je italijanska umetnica, ki se ukvarja z raziskovalnimi praksami na področju organskih in tehnoloških materialov, trenutno pa raziskuje možnosti digitalnega zapisovanja spominov na bakterijski genom. V svojem umetniškem izrazu združuje edinstveno konstelacijo instalacij, performansov, vizualnega in video materiala, zbirk fosilov, delavnic in sodelovanj z bakterijskimi kulturami.

Delavnico omogočata Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo in ŠOU v Ljubljani.

Program Rampe sofinancirajo Ministrstvo za kulturo, MOL – Oddelek za kulturo, program Evropske komisije za raziskave in inovacije Obzorje 2020 in ŠOU v Ljubljana.