Podvodna_zvočilnica [1. do 3. junij 2016 ob 17. uri]

Roro-hidrofoni-delavnica

Udeleženke delavnice bo mentorica Robertina Šebjanič seznanila s prvinami podvodne akustike in zvočnega spektra v vodnih globinah. Iz piezo mikrofonov (piskačev) bodo udeleženke gradile vsaka svoje podvodne mikrofone – hidrofone, ki jih bodo uporabile za nabiranje podatkov na terenu (field recording Ljubljanice in njenih pritokov).

Hydrophone (stara grščina ὕδωρ = voda in φωνή = zvok) je mikrofon, ki zaznava zvočne valove pod vodo. Večina hidrofonov temelji na osnovi piezoelektričnih pretvornikov, ki generirajo električno energijo ob spremembi tlaka.

Na delavnici se bodo udeleženke tekom teoretičnega dela na kratko spoznale z pojmom podvodne akustike, ki je veda o zvoku v vodi, in zajema proučevanje širjenja (propagacije) zvoka in popačitve zvočnega signala. V vodi se zvočni valovi širijo bolje od elektromagnetnih valov oziroma 4-5 krat hitreje kakor z zraku. Zato se v vodi uporabljajo drugačne aparature, kakor za zrak in vakuum (npr.: sonar za vodo, radar za zrak).

Izdelovanje naredi sam hirofonov bo vključevalo lotanje, podrobno spoznavanje z piezo mikrofoni in sestavo audio kablov. Izdelane hidrofone bodo udeleženke delavnice preiskusile tudi na terenskem snemanju. Delavnica se bo zaključila z montažo posnetkov v skupno kompozicijo.

MENTORICA: Robertina Šebjanič
DOKUMENTACIJA: Hana Jošić

ŠTEVILO PROSTIH MEST: 10 udeleženk
JEZIK: slovenščina

 

Eleonore reminiscence - robertina

Robertina Šebjanič je intermedijska umetnica. V svojih delih se veliko ukvarja z vzpostvitvijo razmerij med humanističnimi in naravoslovnimi znanostmi (umetnostjo in znanostjo). Njeno raziskovanje je v zadnjih letih predvsem usmerjeno na področje živih sistemov, AV performansov ter zvočnih umetnosti in postavitve interaktivnih ambientalnih odzivnih okolij. Vsebinsko svoje ideje in koncepte pogosto realizira v sodelovanju z drugimi avtorji, zato njena dela utelešajo interdisciplinarnost in neformalno integracijo. Je članica mednarodne neformalne skupnosti Hackteria network in Theremidi Orchestra. Leta 2016 je prejela častno omembo Honorrary mention @Prix Ars eletronike za kategorijo Interactive Art +.

Razstavljala je na samostojnih in skupinskih razstavah ter mednarodnih festivalih: Ars Electronica, PORTIZMIR#3_Izmir Triennale of contemporary art, AMRO Linz, Galerija Kapelica_Ljubljana, Pixel festival_Bergen, Prima Galerija_Berlin,Paraflows, Vienna, Liwoli_Linz, Galerija SC_Zagreb, Netaudio festival_London, Likovni salon_Celje. Galerija Akatraz_Ljubljana,Haip festival_Ljubljana, Amber festival_Istanbul, The Museum of contemporary art of Vojvodina_Novi Sad, Galerija KiBela-Kibla_Maribor, Kiblix festival_Kibla Maribor, SCCA_Ljubljana, Device_Art 3.009, Zagreb itd.

Več: http://robertina.net/
—————————————————————————————-

PRIJAVA:

Za udeležbo na ČIPkasti delavnici ni potrebno predhodno znanje, zgolj zvedavo oko, uho in roke. Na voljo bodo vsi materiali za izdelavo instalacije. Okolje bo prijazno vsem, še tako osnovnim vprašanjem o elektroniki, programiranju in oblikovanju … Število udeleženk je omejeno na 10 oseb. Sodelovanje na delavnicah je brezplačno, vendar pa je obvezno sodelovanje v vseh fazah. Prijave sprejemamo do 26. maja 2016 preko spletnega obrazca. Do 27. maja 2016 boste prejele odgovor, če ste se pravočasno prijavile… Hitri prstki.