Narava_nosim naelektreno [med 11. in 20. aprilom 2016 ob 17. uri]

Delavnica za izdelavo žive odzivne instalacije. Spoznavanje s postopki oblikovanja klobukov, elektronike in programiranja.

TEME:
#divjatehnologija | #divjanarava | #divjebabe | #tehnočarovnice | #novetehnoboginje | #stripovskejunakinje

KONCEPT: Na delavnici se bomo s “ČIPkami” lotile obravnave pojma narave kot enakovrednega prepleta tehnoloških, bioloških in antropoloških dimenzij.

naelektreno-02

S pomočjo nosljive elektronike bomo izdelale klobuke in jih posadile na glave treh tehno junakinj – divjih bab, ki obvladajo tako divje rožice kot neukrotljivo tehnologijo. Vsak klobuk jih bo obdaril z njim lastno super močjo, ki obvladuje določen vidik narave (biološkega, tehnološkega, človeškega). Vsaka tehno boginja bo imela lastno identiteto, ki pa se bo spreminjala ob stiku z drugima dvema. Svoje posebne moči bodo izražale skozi interakcije s pomočjo zvoka, senzorjev, LED-lučk, zvočnikov, mikrokontrolerjev in materialov, ki ustrezajo njihovim značilnostim.

Na uvodnem predavanju se bomo seznanile z osnovami oblikovanja klobukov. Na prvi delavnici se bomo učile programiranja mikrokontrolerjev za upravljanje senzorjev in elektronskih vezij. Na drugi delavnici bomo z digitalnimi in elektronskimi elementi opremile tri pokrivala oziroma klobuke.

Z delom Narava želimo obravnavati pomen naravnega v tehnološko modernizirani družbi. Izhajale bomo iz domneve, da je naša predstava o naravi kot statičnem, uravnoteženem in harmoničnem ekosistemu, ki ne vključuje človeka ali tehnologije, naivna. Nase ne moremo več gledati kot na protinaravna bitja, ki naravi grozijo in jo uničujejo, temveč kot na katalizatorje evolucije, kajti narava se spreminja skupaj z nami, pri čemer je etična odločitev vedno del odnosa. V naši naravi namreč ni tekmovalnosti in boja za preživetje, temveč sobivanje, zato bomo izdelale »divjo« programsko opremo, ki bo spodbujala tako samostojno delovanje kot tudi simbiozo.

Izdelki bodo predstavljeni 18. junija 2016 v okviru festivala Svetlobna gverila.

MENTORICA (predavanje o klobukih): Sanja Grcić
MENTOR (programiranje): Andrej Zadnik
MENTORICA (delavnica o nosljivi elektroniki): Lavoslava Benčić
OBLIKOVANJE KLOBUKOV: Ana Lazovski
DOKUMENTACIJA (fotografija, video): Andreja Kranjec, Hana Josić
KONCEPT IN SVETOVANJE: Ida Hiršenfelder, Saša Spačal

ŠTEVILO PROSTIH MEST: 6 udeleženk
JEZIK: slovenščina

—————————————————————————————-

POTEK DELAVNIC:
11. april 2016 od 17. do 19. ure
Predavanje Kaj je klobuk?
MENTORICA: Sanja Grcić
Predavanje o klobukih, ki bodo osnovni nosilec digitalnih, elektronskih, svetlobnih odzivnih elementov
RogLab, Petkovškovo nabrežje, Ljubljana

12.–14. april 2016 od 17. do 21. ure
Delavnica programiranja
MENTOR: Andrej Zadnik
Spoznavanje programske kode za mikrokontrolerje, programiranje, nalaganje kode na digitalne čipe
Rampa Laboratorij, Kersnikova 4, Ljubljana

20.–22. april 2016 od 17. do 21. ure
Delavnica nosljive elektronike
MENTORICA: Lavoslava Benčić
Spoznavanje elementov, materialov in orodij za izdelavo nosljive elektronike (npr. LED-diod, uporov, občutljivih za svetlobo …), sestavljanje osnovnih elektronskih vezij in povezovanje z mikrokontrolerji, umestitev vezij v tekstilije
RogLab, Petkovškovo nabrežje, Ljubljana

—————————————————————————————-

POSTPRODUKCIJA:

  • Izdelava instalacije in načrtovanje medsebojnih odnosov med svetilnimi živimi objekti v RogLabu in Rampi (rok za oddajo končne instalacije 31. maj 2016)
  • Priprava dogodka: živa instalacija na razstavi Svetlobna gverila: Narava, Galerija Vžigalica, Trg francoske revolucije 7, Ljubljana ob zaprtju razstave v okviru dogodka Poletna muzejska noč, 18. junij 2016 ob 20. uri.
  • Postproducija / dokumentacija (fotografija, video)

—————————————————————————————-

PRIJAVA:

Za udeležbo na ČIPkasti delavnici ni potrebno predhodno znanje, zgolj zvedavo oko, uho in roke. Na voljo bodo vsi materiali za izdelavo instalacije. Okolje bo prijazno vsem, še tako osnovnim vprašanjem o elektroniki, programiranju in oblikovanju … Število udeleženk je omejeno na 6 oseb. Sodelovanje na delavnicah je brezplačno, vendar pa je obvezno sodelovanje v vseh fazah. Prijave sprejemamo do 5. aprila 2016 preko spletnega obrazca. Do 8. aprila boste prejele odgovor, ali ste sprejete v ekipo.

—————————————————————————————-

PREDSTAVITEV MENTORIC in MENTORJA:

Lavoslava Benčić je pedagoginja, andragoginja, grafična oblikovalka, magistrica medijskih umetnosti in praks ter avtorica, mentorica in producentka medijskih projektov. Njena dela so bila doslej prikazana in razstavljena že 71-krat, v 19 državah. Za fotografijo, igre in aplikacijo za mobilne naprave je prejela 12 strokovnih nagrad.

Sanja Grcić je soustanoviteljica in predsednica društva SOTO, društva za sodobno oblikovanje tekstilij in oblačil. Je mednarodno priznana modna oblikovalka, ki jo poznamo tudi po uspehu v New Yorku s podjetjem Firma by Sanja. V svojem delu reflektira družbeno dogajanje ter poudarja pomembnost tradicije in obrti.

Andrej Zadnik je ljubitelj novih tehnologij in navideznega sveta. V prostem času se ukvarja z izdelavo interaktivnih aplikacij / iger, 3D animacijo in interakcijo med zunanjim in navideznim svetom. Je profesor matematike in računalništva, inženir računalništva in informatike ter certificiran strokovnjak za Autodesk Mayo. V 15-letni karieri je skozi najrazličnejše projekte nabiral izkušnje iz programiranja (C/C++, C#, .NET,…), oblikovanja, animacije, podjetništva in poučevanja.
—————————————————————————————-

TEHNIČNA PODPORA: Tomo Per (RogLab)
PRODUCENTKI: Tajša Perović (Rampa Lab), Meta Štular (RogLab)
KOPRODUCENTI: Rampa Laboratorij Zavod Kersnikova, RogLab Muzej in galerije mesta Ljubljane, Svetlobna gverila Forum Ljubljana
PODPORA: Izvedbo delavnice so omogočili Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana, JSKD.

—————————————————————————————-

O FESTIVALU SVETLOBNA GVERILA
Produkcija: Forum Ljubljana

Svetlobna gverila želi z letošnjim konceptom festivala poudariti pomen narave v tehnološko modernizirani družbi. Številne umetniške intervencije v mestu tematizirajo in raziskujejo različne pomene, ki jih ima narava za sodobnega človeka. Najsi bo botra ustvarjalnega navdiha, celo mistične kontemplacije, ali pač zavetišče skrivnostnih sil in procesov, ki vzbujajo znanstveno radovednost − narava ponuja neizčrpno količino gradiva, ki skozi ubeseditve raznoterih umetniških narativov omogoča bodisi poustvarjanje njene sublimne lepote ter igriva vsebinska premeščanja bodisi številna izhodišča za vsakovrstna raziskovanja in eksperimentiranja.

—————————————————————————————-

FOTO: Andreja Kranjec

Advertisements