Elektročipka_nedokončano delo [4. – 8. april 2016 ob 17. uri]

Začetki klekljanja čipk segajo tja do 15. stoletja. Težko je reči, da čipke izhajajo strogo iz enega ali drugega mesta. Pojavile so se na več mestih in se vzporedno razvijale skozi različne tehnike klekljanja in končne oblike. Danes poznamo ogromno različnih šol klekljanja, ki sledijo svoji tradiciji in se v skladu z njo razvijajo in prenašajo na mlajše generacije kleklaric (in kleklarjev).

‘Nedokončano delo’ tako stoji na bogati zapuščini razvoja čipkarstva kot načina združevanja znanja in obrtništva. Klekljanje ne jemlje zgolj kot izdelovanje okrasja, pač pa skuša opomniti tudi na element združevanja posameznic, ki so s klekljanjem, ne le ekonomsko prispevale v domačem gospodinjstvu, temveč krepile žensko moč skozi deljenje znanja, ki se je med prenašanjem ustvarjalo in povečevalo. In zato delo kot takšno tudi ostaja “nedokončano”, saj temu prenosu znanja in prakse še zdaleč ni konca.

Izhajajoč iz tradicionalnega vzorca čipke (v sredini), bomo v ‘Nedokončanem delu’ pokazale, kako se sam vzorec, tekom časa, skozi različne materiale in vzorce spreminja. To bo ponazorjeno s prelivanjem barv in menjavo bombaža z drugimi materiali. Ob konce mrežaste spirale bomo vpletle LED diode, ki se bodo prižigale šele, ko bo svetlobni senzor zaznal prisotnost sence nekega bitja ali vsesplošno temo; šele v temi / senci se bodo prižgale LED diode, ki bodo posameznicam/posameznikom osvetlile pot do prepuščenih klekljev ob robu spirale, ki bodo vabile, da se delo nadaljuje.

POTEK DELAVNICE

1. DEL: Elektronika Spoznavanje prevodnih materialov, osnovnih elektronskih vezij, LED diod, uporov občutljivih na svetlobo in drugih zabavnih elektronskih elementov. ( 4. in 5. april 2016)
2. DEL: Tradicionalna čipka Spoznavanje zakonitosti klekljanja. Dobile/i boste lastno bulo, dvajset klekeljev in številne niti. (6. in 7. april 2016)
3. DEL: Združevanje Zadnji dan delavnice boste pridobljeno znanje združile in skupaj zasnovale skico za instalacijo. (8. april 2016)

NADALJEVANJE DELAVNICE

4. DEL: Izdelava instalacije V laboratoriju Rampa boste razvijale/i Nedokončano delo. (april in prvi teden maja 2016)
5. DEL: Razstava Namestitev instalacije na razstavo v Slovenskem etnografskem muzeju ob Svetovnem čipkarskem kongresu, z odprtjem 15. maja 2016.
6. DEL: Postproducija / dokumentacija Fotografinja Hana Jošić.
PROSTOR: RAMPA Laboratorij, Kersnikova 4, Ljubljana
DATUM IN ČAS: 4. do 8. april 2016 od 17. do 21. ure
ŠTEVILO MEST: 9 udeleženk/udeležencev
JEZIK: slovenščina
MENTORICI: Andra Jurjavčič in Sara Šabjan
SVETOVALKE: Manja Balek Jurjavčič, Saša Spačal, Ida Hiršenfelder

cipke_elektrocipka_blog

Andra Jurjavčič, rojena 3.10.1956 v Idriji. Živi in dela v Ljubljani. Osnovno šolo je obiskovala v Idriji ter istočasno vseh osem let obiskovala tudi čipkarsko šolo, kjer je izobraževanje nadaljevala še nadaljnji dve leti, med šolanjem na idrijski gimnaziji. Po končani gimnaziji se je zaposlila v Ljubljani. Nato se več let ni ukvarjala s klekljanjem. Klekljanju se je v tem obdobju posvetila samo ob obiskih pri mami v Idriji, kjer ji je izdelala bolj zahtevne postopke v čipki. Pred osmimi leti je po dolgem času zopet sedla k blazini in si pripravila čipko, da bi preverila svoje veščine. Po upokojitvi zopet aktivno kleklja, obiskuje razstave , sejme in konference povezane s čipkami in klekljanjem. V Ljubljani izvaja klekljarske delavnice in vodi tečaje klekljanja. Letos v marcu in aprilu se je z različnimi ustvarjalci skupno predstavila na razstavi v Mali galeriji Ekonomske fakultete. S hčerko je v prikazanem skupnem izdelku združila kaligrafijo in čipko.

Sara Šabjan (1991) je študentka filozofije in sociologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani, ki pa se v prostem času udejstvuje tudi na področjih umetnosti, glasbe in tehnologije. Trenutno aktivno deluje na Radiu Študent, kjer se poleg obveznosti v okviru glasbene redakcije spogleduje tudi z organizacijskimi zadolžitvami za potrebe festivala Tresk, v iniciativi ČIPke, v okviru katere se spoznava z analogno in digitalno elektroniko in vodi razne delavnice na meji zvočnega in vizualnega ter v zasedbi Pornaments, kjer nadobudno čaka na izdajo prve plate.

PRIJAVA IN KAVCIJA: Za udeležbo na ČIPkasti delavnici ni potrebno predhodno znanje, zgolj zvedavo oko, uho in roke. Na razpolago bodo vsi materiali za izdelavo projekta. Okolje bo prijazno vsem, še tako osnovnim vprašanjem o elektroniki… Število udeleženk/udeležencev je, zaradi zagotavljanja kar se da celostne izkušnje na delavnici, omejeno na 9 udeleženk/udeležencev. Delavnica je brezplačna, obvezna je predhodna prijava preko spletnega obrazca in plačilo kavcije v višini 20 €, ki jih po končanih delavnici dobite nazaj. Kavcijo lahko prinesete vsak ponedeljek na redna čipkasta srečanja med 17. in 19. uro v Rampa Laboratorij na Kersnikovi 4 v Ljubljani.

Koprodukcija delavnice: Zavod Kersnikova – RAMPA Laboratorij / Iniciativa ČIPke, Klub tukaj&zdaj.

Izvedbo delavnice so omogočili Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana in JSKD.

Foto: Andreja Kranjec

Advertisements