pregrade in meje_spajanje in circuit bending [27. – 29. maj ob 17. uri]

O pregradah in mejah je tridnevna delavnica o preskakovanju meja ali kako se »odučiti« v naprej določenih idej o prostoru in elektroniki. Delavnico bo vodila priznana japonska zvočna umetnica Keiko Uenishi. V okviru praktične delavnice z enostavnimi elektronskimi veziji iz bakrenih trakov bo mentorica udeleženke vpeljala v razmišljanje o vmesnih prostorih. Učile se bodo preskakovati meje in ukrivljati ideje. Mentorica bo v prostoru zgradila začasno fizično oviro oziroma zid, ki bo razdeljevala prostor, z udeleženkami pa ga bodo tokom delavnice preluknjale in povezale z elektroniko. S tem bodo spremenile tipično funkcijo zidu, ki bo povezoval in ne razdeljeval. Za Uenishi je zid mentalno polje za aktivno mediacijo o komunikaciji. Poleg povezovanja DIY vezij se bodo udeleženke naučile tudi osnovnih metod tako imenovanega circuit bendinga ali “ukrivljanja vezij” že obstoječih igrač in drugih elektronskih naprav.

Udeleženke prosimo, da si za namene delavnice pripravijo eno ali več delujočih elektronskih igrač na baterije, ki bi jih rade razdrle in jim spremenile namembnost. Igrače naj delujejo na baterije oziroma voltažo, ki je nižja od 18V.

PROSTOR: RAMPA Laboratorij, Kersnikova 4, Ljubljana
DATUM IN ČAS: 27. – 29. maj 2015 od 17. do 21. ure

ŠTEVILO MEST: 12 udeleženk
JEZIK: angleški

cipke_keiko uenishi

POTEK DELAVNICE

1. DAN: uvod v tiskana vezja, eksperimenti z LED vezji, predstavitev ideje o zidovih, ki povezujejo, predstavite uporabe prevodnih materialov za povezovanje vezij, sestavljanje kreativnih tiskanih vezij z bakrenimi trakovi, uvod v štekarijo: stikala, stikala in še stikala.

2. DAN: circuit bending elektronskih igrač, spoznavanje komponent, še več štekarije, sestavljanje DIY vezij z igračami.

3. DAN: inštalacija vezij na zid in povezovanje, kolektivni selfie ob zidu.

Odzivna instalacija, ki bo rezultat delavnice bo predstavljena na letni ČIPkasti razstavi v decembru 2015. Udeleženke bodo imele možnost nadgraditi instalacijo po končani delavnici na tedenskih ponedeljkovih odprtih terminih.

cipke_keiko_uenishi_I

MENTORICA: Keiko Uenishi je zvočna umetnica, skladateljica in ključna članica newyorške DIY skupnost SHARE. Njena dela analizirajo in raziskujejo odnos do zvoka v različnih socioloških, kulturnih in psiholoških okoljih. Razstavljala je na mnogih mednarodnih festivalih in galerijah – Whitney Museum of Art, New Yorku; P.S. 1 Contemporary Art Museum, DIA: Beacon, Cornell University, NY; Zavod za sodobne umetnosti, Philadelphia; MIT, Boston, MUTEK festival, Montreal, Kanada; ClubTransmediale, Berlin; Ultrahang festival, Budimpešta; Netmage festival in Interferenze festival v Italiji; City Sonic festival v Belgiji; Medien Kultur Haus v Welsu, Konzerthaus in Alte-SCHMIEDE na Dunaju; Galerija Skolska28, Institut Intermedii in Narodna galerija v Pragi; ICA London ter v Tate Britain in Fortescue Avenue Gallery v Veliki Britaniji. Trenutno je kandidatka za doktorat na Akademie der Bildenden Künste na Dunaju. Spletna stran: http://soundleak.org.

PRIJAVA IN KAVCIJA: Za udeležbo na ČIPkasti delavnici ni potrebno predhodno znanje, zgolj zvedavo oko, uho in roke. Na razpolago bodo vsi materiali, ki jih boste udeleženke potrebovale za izdelavo projekta. Delavnica je namenjena izključno ženskam. Okolje bo prijazno vsem, še tako osnovnim vprašanjem o elektroniki in programiranju … Število udeleženk je, zaradi zagotavljanja kar se da celostne izkušnje na delavnici, omejeno na 12 udeleženk. Delavnica bo potekala v angleščini. Delavnica je brezplačna, obvezna je predhodna prijava preko spletnega obrazca. Svojo udeležbo boste udeleženke potrdile s kavcijo v višini 15€, ki jih po končanih delavnici dobite nazaj. Kavcijo lahko prinesete vsak ponedeljek na redna čipkasta srečanja med 17. in 19. uro v Rampa Laboratorij na Kersnikovi 4 v Ljubljani.

Produkcija delavnice: RAMPA Laboratorij, Iniciativa ČIPke.

Izvedbo delavnice so omogočili Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana.

Fotografije iz delavnice. Foto: Keiko Uenishi.