avatarke_virtualni in realni prostori [23. – 28. junij 2015 ob 17. uri]

Čipke v sodelovanju z RogLabom pripravljamo delavnico Avatarke – virtualni in realni prostori. Delavnica bo potekala v šestih fazah.

1. FAZA Usposabljanje za 3D printer v RogLabu, kjer se bodo udeleženke udeležile uvodnega predavanja o uporabi 3D tiskalnika in pripravi datotek za izvedbo tiska.

2. FAZA V laboratoriju Rampa bo nato potekala petdnevna delavnica 3D moduliranje v odprtokodnem programu Blender med 23. in 28. junijem 2015. Blender je program, ki ponuja številne možnosti za konstruiranje v virtualnem prostoru, uporablja pa se lahko tudi za pripravo 3D objektov za tiskanje. Poleg pridobivanja znanja za upravljanje s programom, se bodo udeleženke na vsebinskem nivoju z mentorico ukvarjale z vprašanjem identitete v odnosu do virtualnih prostorov in realnih fizičnih prostorov ter vprašanjem spola v virtualnem in fizičnem prostoru. Udeleženke bodo zasnovale lastno avatarko, ki jo bo možno prevesti v realni prostor.

3. FAZA V nadaljevanju delavnice bodo ČIPke gostovale v RogLabu na posebnih odprtih terminih med 29. junijem in 10. julijem, kjer si bodo s 3D tiskalnikom ob pomoči tehnične ekipe RogLaba natisnile 3D avatarko.

4. FAZA V četrti fazi bodo udeleženke v sodelovanju s fotografinjo Hano Jošić posnele studijske fotografije svojih avatark in zasnov animiranih ozadij.

5. FAZA Peta faza delavnice bo samostojno delo s programom Blender, v katerem bodo udeleženke preskusile pridobljeno znanje in dokončno oblikovale animirano ozadje za instalacijo.

6. FAZA Predstavitev avatark na zaključni razstavi iniciative ČIPke v decembru 2015.

PROSTOR 1. in 3. FAZA: RogLab, na vogalu Petkovškovega nabrežja, Rozmanove ulice in Šempetrskega mosta, Ljubljana DATUM IN ČAS: 23. junij 2015 od 16. do 18. ure, ter med 29. junijem in 10. julijem 2015 v času posebnih odprtih terminov PROSTOR 2., 3. in 6. FAZA: RAMPA Laboratorij, Kersnikova 4, Ljubljana DATUM IN ČAS: 24. do 28. junij 2015 od 17. do 21. ure ŠTEVILO MEST: 12 udeleženk JEZIK: angleški

teofilovic-she-nova-1024x818 Prizor iz instalacije z naslovom s.h.e., avtorice Nataše Teofilović.

MENTORICA: Tank Thunderbird je eno od številnih nadimkov mednarodne tehnološke umetnice (Kolumbija, Venezuela, ZDA), ki trenutno živi v Berlinu. Diplomirala je iz likovne umetnosti na Universidad de los Andes v Bogoti in položila magisterij za umetnost in tehnologijo na  Univerzi za informacijsko tehnologijo v Göteborgu. Tank je producentka in avtorica umetniških del, pri čemer dela tako kreativni vidik dela kot tehnične podrobnosti kolaborativnih operacij. Je tudi grafična oblikovalka in animatorka v 2D in 3D okoljih. Njeni pretekli projekti vključujejo večmedijske predstave, interaktivne instalacije, aplikacije in spletno oblikovanje, robotiko in nosljive tehnologije. Trenutno dela kot tehnična svetovalka pri Digital Workflows (2D-3D vizualizacija)  in uživa v igranju z njenim RepRapPro Mendel 3D tiskalnikom.

PRIJAVA IN KAVCIJA: Za udeležbo na ČIPkasti delavnici ni potrebno predhodno znanje, zgolj zvedavo oko, uho in roke. Na razpolago bodo vsi materiali, ki jih boste udeleženke potrebovale za izdelavo projekta. Delavnica je namenjena izključno ženskam. Okolje bo prijazno vsem, še tako osnovnim vprašanjem o elektroniki in programiranju … Število udeleženk je, zaradi zagotavljanja kar se da celostne izkušnje na delavnici, omejeno na 12 udeleženk. Delavnica bo potekala v angleščini. Delavnica je brezplačna, obvezna je predhodna prijava preko spletnega obrazca. Svojo udeležbo boste udeleženke potrdile s kavcijo v višini 15 €, ki jih po končanih delavnici dobite nazaj. Kavcijo lahko prinesete vsak ponedeljek na redna čipkasta srečanja med 17. in 19. uro v Rampa Laboratorij na Kersnikovi 4 v Ljubljani.

Koprodukcija delavnice: Zavod Kersnikova – RAMPA Laboratorij, Iniciativa ČIPke, Muzej in galerije mesta Ljubljane – RogLab.

Izvedbo delavnice so omogočili Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana.

Fotografije: Hana Jošić [http://hanajosic.si/] / arhiv Rampa Lab, Zavod Kersnikova.

 
Studijsko fotografirane 3D avatarke: Hana Jošič