Kristalni zvok [1. – 3. december 2014 ob 17. uri]

V laboratoriju Rampa pripravljamo delavnico za elektrokemično improvizacijo ali eksperimente z elektroniko, zvokom in kristalizacijo. Na tridnevni delavnici se boste udeleženke učile osnov laboratorijskih postopkov in elektronike. Kemične reakcije in kristalizacijo boste izkoristile za proizvajanje zvoka, s pomočjo elektronskih vezij, ki jih boste naredile na vzorčnih ploščah.

Delavnico bo vodila intermedijska umetnica Erin Sexton iz kanadskega Montreala med 1. in 3. decembrom 2014.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

KONCEPT Materija in energija sta stanji, ki se neprestano menjata. Razširjata se v številne dimenzije, ki jih odkrivamo šele v zadnjih letih, z raziskavami na področju fizike in kemije. Z mešanjem trdne materije, kot je elektronika, s tekočinami in odprtimi sistemi lahko raziskujemo zvočne fenomene, ki ojačajo naše dojemanje vsakodnevnih materialov. Delavnica bo vsebovala kratek uvod iz elektrokemije in kristalizacije. Sledili bodo eksperimenti na področju taktilne oziroma dotične elektronike in improviziranega zvoka. Na delavnici bomo zgradile enostavno oscilacijsko vezje na vzorčnih ploščicah ter jih uporabile za ozvočevanje kristalnih raztopin, s temperaturo in elektrolizo.

Odprte žice, ki bodo štrlele iz elektronike, bodo dopuščale vstop teles v elektronsko vezje, ki ustvarja biofizično povratno zanko in spreminja zvok. Signal spreminja molekularno strukturo v raztopini preko elektrolize, ki dela balončke, ko elektrificirane bakrene žice razcepijo kisikove in vodikove atome od molekul, bakrovi ioni pa raztopino obarvajo modro. V nadaljevanju delavnice se bodo udeleženke spoznale s postopki improvizirane glasbe in medsebojne zvočne komunikacije. Raztopino, ki se bo še naprej kristalizirala, bodo udeleženke lahko odnesle domov. Na rednih ponedeljkovih srečanjih ČIPkaric pa bodo lahko zasnovale delo, ki ga bodo lahko predstavile na zaključni razstavi ČIPk 15. decembra 2014.

PROSTOR: Rampa Laboratorij, Kersnikova 4, Ljubljana
DATUM IN ČAS: 1., 2., 3. december, 2014 od 17. do 21. ure
ŠTEVILO MEST: 12 udeleženk, do zapolnitve mest
STAROST: od 12 let naprej

MENTORICA: Erin Sexton (1982) je kanadska umetnica, ki se ukvarja z zvokom, performansom in instalacijami. Živi in dela v Montrealu. Pri svojem delu sestavlja elektroniko, goji kristale, zvočno ojačuje arhitekturo in zvoči eter. Po diplomi na Akademiji za likovno umetnost na Univerzi Concordia (2006) je postala znana predvsem kot eksperimentalna glasbenica, ki je izdala nekaj samostojnih albumov in se pojavila na številnih drugih kompilacijah. Sexton nadaljuje s svojo zvočno in eksperimentalno delavnico v okviru ženskega kolektiva FÜNF in kolektiva G.I.A.S.O. ter predstavlja svoja zvočno vizualna dela v mednarodnem prostoru. Njena instalacija Crystalline Domain je bila razstavljena na Bienalu digitalne umetnosti v Montrealu (Biennial International d’Art Numérique, BIAN) leta 2014, ki jo je podpirala Kanadska zveza za umetnost. Sexton zastopa umetniški center Perte de Signal (Montreal). Več o mentorici in njenem delu na domači strani: http://erinsexton.com/.

electochemical_oscillator_erin_sexton

PRIJAVA IN KAVCIJA: ČIPke so odprta skupina, za katero ni potrebno članstvo. Za udeležbo na ČIPkasti delavnici ni potrebno predhodno znanje, zgolj zvedavo oko, uho in roke. Na razpolago bodo vsi materiali, ki jih boste udeleženke potrebovale za izdelavo projekta. Delavnica je namenjena izključno ženskam. Okolje je prijazno vsem, še tako osnovnim vprašanjem o elektroniki, kemiji in programiranju. Število udeleženk je, zaradi zagotavljanja kar se da celostne izkušnje na delavnici, omejeno na 12 udeleženk. Delavnica bo potekala v angleščini. Delavnica je brezplačna, obvezna je predhodna prijava preko spletnega obrazca. Svojo udeležbo boste udeleženke potrdile s kavcijo v višini 15 €, ki jih z udeležbo na celotni delavnici dobite nazaj. Kavcijo lahko vložite v Rampa Laboratoriju v ponedeljek 24. novembra 2014 med 11. in 18. uro ali v petek 28. novembra med 14. in 15. uro.

JEZIK: angleški

SOFINANCERJI: Ministrstvo RS za kulturo, Mestna občina Ljubljana, ŠOU v Ljubljani in JSKD.

Foto dokumentacija: Hana Jošić