video_miss representation

  Kratka napoved za film Miss Representation, ki prikazuje objektivizacijo žensk v ameriških množičnih medijih. Povezava do strani dokumentarnega filma: http://film.missrepresentation.org.

  Načeloma dokumentarni film predstavlja zelo kruto in nepravično stanje v ameriški družbi, ki jo določajo seksistični mediji. Seksistične, mizogine in ponižujoče reprezentacije žensk preprečujejo, da bi se odločale za vodilne položaje. Velik del filma je namenjen spodbujanju aktivne udeležbe žensk v politiki. Zdi se, da film poskuša prikazati nekakšno ptičjo perspektivno na položaj žensk oziroma združiti interese vseh žensk v solidarnosti in ne v nasprotovanju. Tovrstna perspektiva, pri kateri se nekritično izenačijo pogledi aktivistk, medijskih delavk (novinark ali filmskih delavk), političark, sociologinj, zgodovinark iz zelo raznorodnih političnih pozicij, je problematična, kajti s tem dokumentarec napravi ravno tisto, kar naj bi kritiziral. Ženske nismo ene in iste, temveč se soočamo z zelo različnimi življenjskimi pogoji glede na družbeni razred, narodnost, raso, kraj bivanja, ki pogojujejo izobrazbo in pogoje za delo.

  Ena izmed govork v filmu je filmska ustvarjalka Jean Kilbourne, ki nastopa v prelomnih dokumentarnih filmov o reprezentaciji žensk v množičnih medijih: Killing us softly 3 (1999); Killing us softly (1979); Killing us softly 2 (1987); Beyond killing us softly (2000)
  Killing us softly 4 (2010).

  V filmu priporočajo tudi branje knjige The Lolita Effect avtorice Gigi Durgham (PhD). Zadna tretjina filma je usmerjena med drugim v pomen emancipacije moških in feministov. V tem kontekstu nastopa avtor knjige The Macho Paradox: Why Some Men Hurt Women and and How All Men Can Help Jackson Katz.

  Advertisements