Robots and Avatars_what about Women

ČIPke bodo gostje v mariborski Kibli na mednarodni diskusiji Ženske v digitalni tehnologiji / Women and Digital Technology v okviru razstavnega projekta Robots and Avatars.

“Ali so digitalno knjigo pravil, našo digitalno zgodovino, napisali moški? Ali moški dobivajo in ženske izgubljajo?” Kathryn Parsons, soustanoviteljica Decoded.

Ta debata, ki jo bodo vodile ženske, se bo osredotočala na naraščajočo potrebo žensk in deklet, da bi se pridružile naraščajočemu digitalnemu tehnološkemu medijskemu svetu, v katerem živimo kot aktivni/e producenti/ke, komunikatorji/ice, učitelji/ce, pisci/ke kod, digitalni/e umetniki/ce, oblikovalci/ke, kuratorji/ice in kreativci/ke.

Ženske bi morale izkoristiti priložnosti in znanje, ki se ponuja s tehnično revolucijo – enako kot moški. Prihodnost dizajna in kreativnosti, ki temelji na softveru in hardveru, bi morala vključevati žensko vizijo uporabe novih orodij.

Profesionalke, delujoče v polju digitalne umetnosti in kulture v povezavi s projektom Roboti in avatarji, bodo aktivno sodelovale in predočale vizije in izkušnje pri vključevanju in napredovanju žensk v digitalnih tehnologijah v različnih evropskih kontekstih.

V času vedno globlje vpletenosti v digitalni svet virtualne fizične komunikacije, sodelovanj in povezav po Evropi preučujemo razmere in dostopnost novih tehnologij ženskam. Osnovne tehnične spretnosti in digitalno opismenjevanje je nuja v vseh družbenih vlogah.

Debata bo vzporedno potekala tudi na Twitterju in v javni publikaciji Robotov in avatarjev in v ostalih elektronskih medijih.

Debato bodo vodile ženske vseh starosti različnih izobrazb, toda vabljeni tudi moški!

PROSTOR: KID KIBLA, Ulica Kneza Koclja 9, Maribor

DATUM IN ČAS: 9. maj, 2013 od 18. uri

GOSTJE VEČERA: Ghislaine Boddington (bodydataspace, GB), Dejan Pestotnik (KIBLA, SI), Rarita Zbranca (AltArt, Romunija), Istvan Szakats (AltArt, Romunija), Robertina Šebjanič (umetnica, SI), Saša Špacal (umetnica, SI), Ida Hiršenfelder (publicistka, SI), Maja Smrekar (umetnica, SI), Leanne Hammacott (bodydataspace, GB), Anna Kronenburg (Liverpool, GB), Lesley Taker (Liverpool, GB), Marie Proffit (bodydataspace, GB), Ana Botella (FACT, GB), Michael Takeo Magruder (umetnik)

Pričujoča debata je hkrati prva tematska napoved letošnje združene festivalske platforme KIBLIX-MFRU, ki bo potekala od 6. do 9. novembra letos v KIBLA PORTALU, na Valvazorjevi 40.

Video intervju, po javni debati v produkciji razstavnega projekta Robots and Avatars.

Advertisements